Tipovi vjenčanica

 

Balska (princeza) kroj

 

Za ovaj je tip haljine specifičan uzak gornji dio, najčešće s korzetom i golim rukama te dekolteom, mada dolazi i sa zatvorenim verzijama. Haljina se širi od struka prema dolje zahvaljujući krinolini, materijalu u nekoliko slojeva, ušicima ili pak postavljenim obručem. Ovaj tip haljine pristaje ženama kruškolike građe (jačih bokova) jer će ih uspješno sakriti, onima s jačim gornjim dijelom tijela jer privlači pažnju na dekolte i izjednačava neravnotežu te ženama proporcionalne građe pješčanog sata.

 

Izbjegavati bi ga trebale niske žene jer ih dodatno skraćuje, kao i one dječačke građe tijela (bez izraženih oblina te struka) i žena malih grudi.

 

A-kroj

 

Haljina koja je uska u gornjem dijelu te se širi prema dolje, no u znatno manjem volumenu nego ona princeza kroj jednako je elegantan, no manje dramatičan odabir. Ovaj tip haljine odogovara onima dječačke građe tijela jer daje privid oblina, kruškolike građe jer prikriva bokove, a ističe vitkiji dio tijela i struk. A-kroj je vjenčanica koja će pristajati najvećem broju žena.

 

Izbjegavati ga trebaju žene s jačim gornjim dijelom (građa jabuke).

 

Sirena

 

Ovaj specifični tip haljine opisuje uzak kroj od grudi do nogu – bilo do bedra ili čak do koljena. Haljina jasno ističe cijelu siluetu te je odličan izbor za niže dame. Najbolje pristaje onima građe pješačanog sata, a u svakom slučaju za ovaj je tip vjenčanice važno imati istaknut struk.

 

Ne savjetuje se ženama koje muči višak kilograma, jer ističe svaku manu.

 

Ravan kroj

 

Klasičan kroj čak i “običnih” haljina, je ona čiji materijal samo pada na tijelo te ga tako ocrtava, a najčešći je odabir na manje formalnim vjenčanjima. Idealna je za vitke i visoke žene, kao i one s građom pješčanog sata. Izbjegavati je trebaju žene kruškolike građe tijela, jer može vizualno povećati bokove i stražnjicu.

 

Haljina visokog struka (empire)

 

Prepoznatljiva je po visokom struku koji je postavljan ispod grudi, a potom se lagano širi i pada između A i ravnog kroja. Čest je odabir trudnica koje žele umanjiti trbuh, a najbolje pristaje ženama s manjim grudima i izraženim trbuhom, kao i niskim ženama koje vizualno produžuje. Žene s većim grudima trebaju izbjegavati ovaj tip vjenčanice.

Autorica: Martina Japec